SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

zawartość witaminy e w

  • Czy warto jeść krewetki? Czy krewetki są zdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1704 Data: 2023-02-09 11:12:16
  • Co się dzieje z jelitami, gdy jem za dużo fast foodów?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 527 Data: 2023-04-02 20:22:34
  • Czy szpinak jest zdrowy? Czy każdy może jeść szpinak?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zawartości szczawianów, takiej jak szpinak. Jeśli masz historię kamieni nerkowych na swoim koncie bądź nieco bardziej ostrożny. Wybieraj głównie te warzywa, które mają niską zawartość szczawianów, np. sałatę lub jarmuż.  Szkodliwe działanie szczawianów możesz również zniwelować, łącząc je z nabiałem. To idealne rozwiązanie do zielonego szejka. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6433 Data: 2019-10-24 12:14:48
  • [...] Te warianty skupiają się na wykorzystaniu białka pochodzącego z ryżu i grochu. Cenny błonnik i niezbędne dodatki Dodatkowo HUMMY SHAKE niezależnie od smaku zapewnia wysoką zawartość błonnika, który wspomaga trawienie, zapewnia uczucie sytości i reguluje poziom cukru we krwi. W każdej porcji znajduje się 12-15 gramów tego cennego składnika. Te [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 982 Data: 2024-04-25 08:48:47
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6893 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7852 Data: 2019-04-26 23:49:13
  • Jeśli Twoja dieta opiera się głównie na produktach przetworzonych, prawdopodobnie dostarczasz za mało potasu. Potas jest, obok sodu, magnezu i wapnia, jednym z głównych elektrolitów obecnych w naszych komórkach. Potas jako elektrolit, odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego na błonach komórkowych oraz za przekazywanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8678 Data: 2019-06-14 17:38:55
  • [...] to z tego, że większość błonnika znajduje się w warstwie otrębów ziarna. W mące pełnoziarnistej otręby są ponownie dodawane do produktu końcowego, zwiększając tym samym zawartość błonnika. A co z witaminami i minerałami? Pszenica i jęczmień są bogate w witaminy i minerały, jednak oba tracą znaczne ich ilości podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3083 Data: 2021-10-07 16:08:15
  • [...] działanie addytywne lub synergiczne. Do badania włączono 42 kolejne kobiety z nawracającymi infekcjami dróg moczowych. Panie były leczone: dawką 120 mg żurawiny (minimalna zawartość proantocyjanidyny: 32 mg) 1 miliardem zabitych termicznie L. rhamnosus SGL06 (bakterie probiotyczne) 750 mg witaminy C Mieszankę podawano trzy razy dziennie przez [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 715 Data: 2022-07-09 16:22:35
  • Co zamiast kanapek, czyli jak poprawić swoje odżywianie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 765 Data: 2023-12-14 14:31:32
  • Domowe posiłki często uważane są za zdrowe. W większości przypadków jest to prawda, ponieważ gotując samodzielnie, kontrolujesz dobór składników i ich jakość. Jednak możesz podczas gotowania popełnić błędy, które sprawią, że posiłek nie będzie zdrowy. Krojenie mięs i warzyw na tej samej desce Podczas krojenia mięsa na drewnianej desce wyciekają z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13570 Data: 2018-02-01 10:57:44
  • Problem wieczornego podjadania

    Artykuł
    Odchudzanie

    Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9574 Data: 2018-05-04 07:07:31
  • [...] (szczególnie przydatne dla kobiet!). Efekt termiczny białka wynosi aż 35%, co przekłada się na 35% spalonych kalorii białka podczas procesu trawienia! Dziki łosoś Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 (EPA i DHA). Wysokiej jakości źródło białka. Zawiera selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy). Jajka od kur wolnowybiegowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5698 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • Czerwone rozstępy na udach, ramionach a niekiedy i na klatce piersiowej są częstym problemem u nastolatków, zwłaszcza podczas okresu dojrzewania. Rozstępy są to małe pęknięcia w skórze, które powstają, gdy skóra jest zbyt mocno rozciągana przez wzrost lub przyrost masy ciała. Nie są bolesne ani niebezpieczne, ale mogą być nieestetyczne i wpływać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 998 Data: 2023-10-23 12:00:52
  • Junk food - 6 powodów, by unikać śmieciowego jedzenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Fast food i słodycze to nie najlepsze, co może znaleźć się na naszym talerzu i nikogo raczej już to nie dziwi. Czy zastanawiałeś się jednak kiedykolwiek, dlaczego tego typu jedzenie nazywane jest śmieciowym jedzeniem? Kanapka i frytki w znanej sieciówce, paczka chipsów, słodki baton – czyli szybko i wygodnie, ale czy zdrowo? Co tak naprawdę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4918 Data: 2019-05-30 18:23:57
  • Zgaga, refluks - dozwolone i przeciwwskazane produkty

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kwaśny smak w gardle... Palenie w klatce piersiowej... Przewlekły kaszel... Problemy z przełykaniem... Jeśli te dolegliwości są Ci znane, to z pewnością wiesz, czym jest zgaga i jaki dyskomfort powoduje. Na zgagę cierpi sporo ludzi, a dobrą wiadomością jest to, że w większości przypadków możliwe jest znalezienie i wyeliminowanie przyczyny. Guma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4619 Data: 2019-10-11 21:33:53
  • Fakty i mity dotyczące zdrowej diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7398 Data: 2017-08-06 13:38:30
  • Szukając w codziennej diecie słodkiego smaku, nie trzeba się zwracać ku produktom wysokoprzetworzonym, ubogim w błonnik, a bogatym w cukier i przetworzone tłuszcze oraz sól. Zdecydowanie lepiej dla zdrowia będzie sięgnąć po produkty, których skład odżywczy sprzyja uczuciu sytości, a jednocześnie również regulacji stanu odżywienia. Od stosunkowo [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5779 Data: 2023-01-26 12:08:05
  • Wiele osób uważa, że to za sprawą białka serwatkowego kulturyści mają ogromne mięśnie. Białko serwatkowe słynie z zapewniania przyrostu siły i rozmiaru mięśni. Do tego stopnia, że często kobiety wręcz obawiają się jego spożycia w obawie przed zyskaniem zbyt muskularnej sylwetki. Poprawia profil lipidowy Włączenie białek serwatkowych do diety może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10591 Data: 2018-03-25 17:08:02
  • Nadmierne spożycie soli - czy powoduje raka żołądka?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeden z najpopularniejszych mitów rozpowszechnianych w populacji brzmi: „wszystko powoduje raka”. Jest to rodzaj fatalistycznego podejścia: „rak jest nieunikniony, więc nie warto nic robić, bo i tak się nie uda”.  Redukcja masy ciała W kohorcie 900 000 dorosłych, u których nie zdiagnozowano nowotworu złośliwego w momencie włączenia do obserwacji, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 345 Data: 2023-07-18 03:01:05